Spring naar de inhoud

Cumulus Blog

Tête d’un Roman

copywriting, tekst, schrijver

Wie de wereld al eens vanuit een ander perspectief durft te benaderen, ziet dingen die anderen niet zien. Die wordt verrast. Vaak door iets moois, een nieuw inzicht, een – zo lijkt het – eenvoudige oplossing voor een slepend dilemma. Of gewoon een blijheid, een glimlach.

Want ken je dat? Dat gebeeldhouwde hoofd van een Romein. Geschapen door een anonieme schepper. Tentoongesteld in het Louvre. Ken je dat? Zou je daarvoor naar de grootste museale tempel van Europa gaan? Ik niet. Of toch?

Ik bezocht die plek toen om de oude Egyptische kunsten te bewonderen. Maar die vleugel was tijdelijk gesloten wegens verbouwingswerken. Jammer. Gelukkig leidde de wegomlegging me linea recta naar de Romeinse oudheid, en verder langst precolumbiaanse culturen naar een enigszins geordende eclectiek van beelden, schilderijen en artefacten. Ik dwaal graag rond door musea. Loop graag verloren. Zoek de lege ruimtes op.

Maar dat Romeinse hoofd dus. Geen mens had er oog voor. Het stond ergens opzij, voor een halfverduisterd venster. In tegenlicht. Op een mooi, bijna onzichtbaar plexi plaatje. Veel mooie dingen zijn onzichtbaar. Het zweefde, dat hoofd. Licht en evenwichtig als een Boeddha.

Buiten het nu, vervaagd door het gordijn. Binnen het beeld van een mens die niemand nog kent, gebeeldhouwd door een ander mens die ook niemand kent. Of zou het een zelfportret zijn? En daartussen, tussen buiten en binnen, ik. Met een fototoestel, opgezogen door de verrassing. Opgezogen door de drang om deze onverwachte maar uiterst bevallige ontmoeting in een beeld te gieten. Een ander beeld.

Een goed beeld. Je weet dat als fotograaf. Wanneer je een goed beeld maakt. Dat is wanneer je jezelf één voelt worden met het onderwerp. Wanneer de barrière van de camera verdampt, de wereld voor en achter de lens samensmelt. Binnen en buiten één worden… Dat venster. In dat museum. Altijd gewaagd, vensters in musea. Verrassingen verzekerd!

Neen, dit is niet de David van Michelangelo, wellicht het meest gefotografeerde beeld dat je in het Louvre kunt vinden. Al kan je daar ook verrassende foto’s van maken. Als je maar een bijzonder perspectief zoekt. De manier waarop je naar de dingen kijkt, bepaalt de impact ervan. Want kleine verrassingen zijn zoveel plezanter dan grootse zekerheden. Het is een motivatie van deze blog, waarin dit de eerste post is. Ik geef je graag vele kleine verrassingen. Ontspanning. Inspiratie. Een ander perspectief.

#perspectief #louvre #blackswan #innovatie #art #copywriter #fotograaf #comprehensivecopy #purevisuals

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
C

Contact

Laat van je horen

Winkel 38
2300 Turnhout

BTW: BE0740.714.764
KBC: BE82 7390 1976 5668